4 december 2013 14:09

På skattejagt med døde kunstmalere

Skagen er kendt for sine Skagenmalere, og Skagens Museum er selvfølgelig kendt for sin store samling af disse værker. Jeg har flere gange besøgt museet for at se disse mesterværker på tæt hold. Der er altid noget fascinerende ved at se de malerier, som man kender fra bøger og plakater, i virkeligheden. Der er både en vis gensynsglæde (selvom man aldrig har set dem før) samt en oplevelse af noget nyt.

Det hele foregik jo i Skagen

Det fine ved Skagensmalerierne er jo, at lokaliteterne findes i Skagen. Når man er på sightseeing i Skagen, kan man altså opleve det samme som skagensmalerne gjorde, dog bare her 100 år efter. Skagens Museum har flyttet museumsoplevelsen ud af museet. De har investeret i GPS’er og lagt ”skatte” ud i hele Skagensområdet også på Grenen, og så har de inviteret deres gæster (især nok børn og unge) på skattejagt i området. Skagens Museum fortæller om nogle udvalgte malerier og viser os stedet, hvor maleriet oprindeligt blev udarbejdet eller hvorfra maleren fik sin inspiration. Således har jeg besøgt Marie Krøyer omgivet af sine ”Roser” samt gået ved siden af Anna Ancher hjem fra marken. Skagens Museum har selvfølgelig gjort en del for at tiltrække et yngre segment, men jeg synes nu også, at de har formået at ”fange” de lidt ældre gæster, dem som gerne vil opleve noget anderledes engang imellem.

Det ville jeg aldrig have oplevet

Vores tur rundt i Skagens by og omegn var rigtig god. Jeg fik en indsigt i nogle historiske steder, som jeg intet kendte til (og for at være ærlig, nok ikke havde interesseret mig for før). Samtidigt genså jeg nogle steder, som jeg har besøgt før, men denne gang var det noget andet. Denne gang så jeg stedet med museets briller, så det med malernes øjne, så den smukke strand, kunne fornemme Anna og Marie spadsere langs vandet. Jeg følte den ro, der omgav de to kvinder. Det var en sjov og anderledes oplevelse, som jeg især tror børnefamilierne vil synes om. Det er en anderledes måde at formidle vores fælles kulturarv på. Oplevelsen af maleriet fandt ikke kun sted på museet, oplevelsen blev bredere og måske mere nutidig.

Det der var bedst turen var, at selvom jeg følte, at jeg kendte Skagen, og havde en god viden om de forskellige malerier, fik jeg alligevel ny viden samt set nogle områder, jeg ikke før havde besøgt. Jeg må indrømme, at hvis det ikke havde været for denne tur, havde der været enkelte steder, som jeg aldrig ville have oplevet. Det var dejligt at blive udfordret og få nogle nye impulser, noget jeg kun kan anbefale til andre skagensturister, som ønsker at opleve Skagen på en lidt anderledes måde.

Skattejagt med GPS

Skagens museum har adopteret geocachingspillet og ladet omdrejningspunktet være skagensmalerierne. Jeg har selv geocachet lidt, så jeg vidste godt, hvad det gik ud på. Men for mine læsere, der ikke ved det, giver jeg lige en lille intro. Geocaching er et on- og offline skattejagtspil, der foregår ved, at man i den danske natur finder nogle ”skatte”. Skagens Museum har heldigvis udarbejdet en fin info-folder, som du, hvis du også vil prøve, kan finde her: http://www.skagensmuseum.dk/fileadmin/billeder/pdf/Geocaching_folder_2013_til_web.pdf.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Visit Skagen bloggen

Formålet med denne blog er inspirerende og give læserne lyst til at besøge Skagen.

Velkommen til Visit Skagen bloggen

Nye indlæg

Seneste kommentar

Arkiv

Smag på Skagen

demo-skagen3

Oplev de mange restauranter i Skagen og nyd det gode vejr og de mange begivenheder i byen.

Overnatning i Skagen

Sommerhusudlejning i Skagen

Spar tid, når du søger Skagen overnatning. Her kan du i én søgning finde sommerhus i Skagen hos mange forskellige bureauer på én gang.