27 marts 2014 12:15

På hesteryg i første klitrække

Det er efterhånden nogle år siden, men jeg husker det stadigt. En veninde tog mig med ud på sine islandske heste og vi red en tur i klitterne, langs den jyske vestkyst. Sikke en oplevelse!

En enestående chance

Jeg har redet som barn, var lidt af en hestepige, men da jeg blev teenager stoppede det. Da min veninde inviterede mig på en ridetur, hvad jeg ikke redet på en hest i over 10 år. Jeg havde aldrig prøvet at ride på islandske heste og jeg havde heller ikke prøvet gangarten tølt. Derfor sagde jeg også ja tak med det samme.

Skagen opleves bedst fra hesteryg

Vores tur startede i Bunken Klitplantage. Et område jeg førhen har udforsket til fods. Det er oprettet i slutningen af 1800-tallet med det formål, at forhindre sandflugt og at sikre den nyanlagte jernbane ikke blev tilsandet.  Under Anden Verdenskrig blev ”Marinebatteri Ålbæk” anlagt i plantagen og de mange bunker ses tydeligt i landskabet den dag i dag, hvilket i sig selv er en fascinerende oplevelse. Den specielle rå natur som findes i klitplantagen sammenkoblet med bunkerne, der stille bliver overvundet og nedbrudt af naturen, giver en helt unik oplevelse. Især når man så oplever det fra en hesteryg, hvor man har et andet overblik og kan slappe af.

Fra bunkers til vandreklit

Når man stille forlader klitområdet og bevæger sig ud i det mere åbne landskab omkring Råbjerg Mile bliver ens sanser endnu engang bombarderet med indtryk. Man ser hvordan strandklitterne rejser sig, og i det fjerne kan man fornemme Vesterhavets uendelighed, man kan mærke vinden på sit ansigt og hører lyden af stilheden i denne mini-ørken, der har overtaget landet. Lige så stille bevægede vi os nærmere vandet, rundt om Råbjerg Mile og igennem området med milesøerne. Vores tur endte ved Råbjerg Kirke, hvor vi blev hentet.

Råbjerg Mile er Danmarks største vandreklit og en af de største i hele Europa. Dens gennemsnitshastighed er 15 meter om året med retning mod Skagen. Igennem forskellige fredningstiltag er milens vandring sikret, og om ca. 100 år vil milen begrave hovedvejen til Skagen, hvad der lige skal gøres i den forbindelse, er der endnu ikke udarbejdet en plan for. Min veninde fortalte dog, at skagboerne kan hente trøst i, at ting der bliver dækket af milen fx træer og en hovedvej, dukker op igen på den anden side. Det tager kun 40 år for milen at passerer.

I kan læse mere om

Bunken Klitplantage

Råbjerg Mile

Derudover kan I leje heste ved Langagergaard

 

 

 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Visit Skagen bloggen

Formålet med denne blog er inspirerende og give læserne lyst til at besøge Skagen.

Velkommen til Visit Skagen bloggen

Nye indlæg

Seneste kommentar

Arkiv

Smag på Skagen

demo-skagen3

Oplev de mange restauranter i Skagen og nyd det gode vejr og de mange begivenheder i byen.

Overnatning i Skagen

Sommerhusudlejning i Skagen

Spar tid, når du søger Skagen overnatning. Her kan du i én søgning finde sommerhus i Skagen hos mange forskellige bureauer på én gang.